Forlygter

Vælg dit bil

Søg efter registreringsnummer

eller

Søg efter køretøj

  Vælg din bil  

Alt om bilens forlygter

Hvis dine forlygter ikke virker efter hensigten, så er du til fare for både dig selv og dine medtrafikanter. Det er derfor vigtigt, at du regelmæssigt tjekker efter, at dine lygter dels lyser, som de skal og dels overholder alle gældende lovkrav. Bliver du stoppet med lygter, der ikke lyser korrekt, kan du få en bøde på 1.000 kr. af politiet. Det er ærgerlige penge – især taget i betragtning af, hvor nemt du rent faktisk kan tjekke forlygterne.

Sådan tjekker du forlygterne

En nem måde at tjekke sine billygter på er ved at holde ca. 10 meter fra en glasfacade med fronten imod den. Nu kan du i ro og mag teste både nær- og fjernlyset, uden at du skal ud og ind af bilen flere gange. Test også dine tågelygter og dine blinklys nu, hvor du er i gang.

Husk i øvrigt, at højden på bilens lygter som udgangspunkt skal stå på neutral eller nul, da du ellers kan risikere, at dine modkørende bliver blændet af dit lys. Lyset skal falde med mindst 1 cm. per meter.

Regler til lyset

I Danmark har vi flere lovmæssige krav til bilens lygter. Der stilles krav til både funktionaliteten og brugen af lygterne, og der er derfor flere ting, du skal være opmærksom på, inden du begiver dig ud i trafikken. Det er i sidste ende dit ansvar, at dine forlygter overholder alle gældende regler på området. Er du i tvivl om dit lys kan du læse om lysfunktionerne i din bils manual.

Krav til forlygterne

  • Nærlys: skal lyse 30 meter frem foran bilen og falde med 1 cm/meter
  • Fjernlys: skal lyse 100 meter frem foran bilen
  • Parkeringslys: skal kunne ses på en afstand af 300 meter
  • Blinklys: skal lyse gult med en hastighed på mellem 60 og 120 blink i minuttet

Sådan skifter du forlygter

Der kan være mange grunde til, at man gerne vil skifte sine forlygter ud med andre. Hvis de er slået i stykker, er ridsede eller blevet matte, kan det være nødvendigt at erhverve sig et nyt sæt. Det kan også være, at man ønsker en anden forlygtemodel, da man gerne vil ændre bilens udtryk, eller skifte andre lygtedele, nu man er i gang. Dette kan især være belejligt, hvis der er den mindste indikation på, at noget andet ikke virker efter hensigten

Forlygterne på en bil er efterhånden en så integreret del af designet, at de kan være svære at skifte. På nogle bilmodeller skal man have hele kofangeren af, inden man kan løfte forlygterne ud, mens det på andre er markant nemmere at gå til. Pærerne derimod er typisk meget nemmere at skifte. På de fleste modeller kan man åbne motorklappen på bilen og få en hånd ind, om bag ved forlygten. Her er der en klap, man kan klikke op, hvorefter man kan række ind og skifte pæren.

Hvad enten du giver dig i kast med at skifte hele forlygten eller blot pæren, så husk at tjekke at lygterne virker korrekt, når du er færdig.

Forlygter hos Mister Auto

Hos Mister Auto har vi altid flere typer forlygter og lyspærer på lager. Vores produktsortiment består af over 300.000 bilreservedele og tilbehør, som du kan søge efter nemt og enkelt. Du kan derfor altid være sikker på, at der er noget for enhver smag og pengepung. Dette, kombineret med vores hurtige leveringstid, tracking og 15 dages returret, har siden 2007 gjort os til europæernes foretrukne reservedelsbutik.

Hurtig søgning på Forlygter efter biltype